National Jewish Health Medical & Research Center – Conceptual Study of the NJH Institute of Lung Health

  • Category
    Healthcare
  • Size
    Conceptual
  • Complete
    Conceptual
  • Location

A product of the master planning study completed in 2010 was a new Research Facility to replace an existing two story building and an existing seven story animal research facility. As a component of National Jewish long range strategic plan the building was planned to house expanded animal research and animal housing facilities with expanded clinical spaces to foster a collaborative environment for physicians, scientists and healthcare professionals. This arrangement allows them to diagnose accurately and create personalized treatment plans based on the latest innovations in scientific research, pairing the science with the patient for the best outcomes. The remainder of the building houses typical research lab floor plates for the breadth of federal and privately funded research on allergy, asthma and respiratory issues. The Architecture is designed to expand on the existing materials and massing of the campus while replacing outdated facilities. The brick and stone masonry used in the Smith Clinic and Laboratory building are supplemented with the new palette of colored glass to maintain a consistent campus aesthetic across all the new construction projects. The new building creates a strong presence for NJH on the urban corner of Colorado Boulevard and Colfax Avenue in metro Denver by placing a cornerstone element housing the new conference and education center behind a colorful curved glass façade that mimics the planned design of the new hospital and outpatient buildings.

Project Scope

  • Architecture
  • Healthcare
  • Landscape Architecture
  • Planning
  • Research

Explore Similar Projects