Mental Health Center of Denver

LEED Platinum certification on a healthcare redesign

An upgraded facility to consolidate patients and staff from four remote locations to one attractive outpatient medical building was the vision of Colorado’s largest mental health treatment center. To meet this goal, Davis Partnership Architects designed a renovation of their four-story, 1960’s-era, 72,000 square-foot facility. The new center accommodates 170 staff and about 250 patients on any given day; about twenty thousand patients per year. In addition to efficient use of floor space and therapeutic interior design components, the project achieved LEED Platinum certification with features that include a rooftop solar system, sensor lighting, low VOC paints, environmentally friendly flooring, and extensive and pointed recycling of discarded materials. [Read More]

Project Scope

  • Architecture
  • Healthcare
  • Interior Design
  • Landscape Architecture

Award Winning Project

American Society of Interior Designers (ASID) Crystal Award - 2013
Colorado Reneable Energy Society - Sustainable Design in Buildings, Non-Profit Commercial Building Category, Deep Retrofit - 2013
LEED Platinum
Interiors & Sources Magazine - 2014 Top 10 LEED projects

Explore Similar Projects